Rounded square

TERO PUHA

VISUAL ARTIST / FILMMAKER

PHOTOGRAPHER / DESIGNER / PERFORMER

Facebook circle black large Mail black large Twitter circle black large instagram2 Rounded square Rounded square Rounded square

Love and Lust Museum

Helsinki Art Museum

Kluuvi Gallery

16.9 - 5.10.1999

Love & Lust Museum on sukupuoli-identiteetin tematiikkaan provokatiivisella huumorilla tarttuva poikkitaiteellinen teosrypäs, visio Puhan alter egon Cheryl Loven ja Linda Lustin säihkyväpintaisesta tähteydestä. Musiikiksi, videoiksi, performansseiksi ja boutique-tuotteiksi jakautuva teoskokonaisuus on vaatinut tavallista monipuolisemman työskentelytavan, laajaa osaamista,organisointikykyä ja yhteistyötä eri alojen taitajien kanssa. Erityisesti on korostettava Jussi Sorvarin (Linda Lust) roolia taide-shown toisena päähenkilönä ja tekijänä.

 

Teoksen kokonaiskonsepti on loppuun asti hiottu ja erityisesti valokuvien osalta se toimii hienosti. Näyttelyn ydinkuvien visuaalinen ilme, valitut fiktiiviset tilanteet, niiden värimaailma, epookin tunne ja psykologinen lataus ovat erittäin vakuuttavia: niiden eteen tehty työ näkyy juuri siinä, ettei se näy! Sarjan päähenkilö on Linda Lust, jonka naiseutta katsoja ei missään vaiheessa epäile, niin hyvin hän täyttää naiseen kohdistuvat fyysiset ja sosiaaliset oletukset. Kuvat luovat selkeän temaattisen jatkuvuuden: sarja esittää fiktiohenkilön suhteessa mieheen, omaan vartaloonsa ja sukuunsa, äitiin menneisyyden ja tyttäreen tulevaisuuteen suuntautuvan sukupolvien ketjun osina. Kaikki ihmissuhteet näyttävät yhtä välineellisiltä, taustoilta, joita vasten Linda Lust poseeraa.

 

Yliampuva meikki on naisten yhteinen nimittäjä ja yhdysside. Tieto ristiinpukeutumisesta tekee kuvista entistä monisyisempiä: millaisia kategorioita naiseus ja mieheys ovat? Tai tarkemmin sanottuna millaisina valtakulttuuri esittää eri sukupuolet, miten se luonnollistaa sukupuolten väliset rajat? Cherylin hahmo näyttää huomattavasti enemmän naiseksi pukeutuneelta mieheltä, tekee molemmat kategoriat yhtä aikaa näkyviksi ja juuri sillä tavoin korostaa Lindan "luonnollista naiseutta", naiseuden rakennelmaa.

 

Näyttely esittää kohtauksia Lindan ja Cherylin elämästä, jota katsoja ei välttämättä tunne. Fiktiivinen tarina on esitetty vain Victims of Pleasure -levyn yhteyteen kuuluvassa vihkosessa. Ratkaisu on minusta hyvin puolusteltavissa. Näyttely toimii omillaan, mutta saa lisäulottuvuutta taustatarinasta. Julistekuvat ovat uskottavia, vaikka niissä ei olekaan samaa tehoa kuin ydinkuvissa. Ne pikemminkin taustoittavat, luovat ydinkuvien kulissit.

 

Teoksen kiinnostavuus perustuu monitasoiseen ambivalenssiin: sukupuolten välisiin, taloudellisiin, moraalisiin. Oman pakkelinsa alta Cheryl kauhistelee meikkiteollisuuden tekemiä eläinkokeita. Tähtien kotimaat ovat syrjäiset ja taloudellisesti heikot Unkari ja Jugoslavia, heidän tarinansa tyypillinen amerikkalainen prinsessaunelma. Siinä mielessä ihmisten ja ihmissuhteiden tuotteistaminen tuntuvat perustelluilta teemoilta. Puha (ja Jussi Sorvari) jäljittelee kapitalistisen markkinatalouden logiikkaa kahdella ehkäpä jopa kolmella tavalla: hyödyntämällä markkinoiden toimintamekanismeja, leikittelemällä niillä ja ottamalla ironista etäisyyttä - sekä tuomalla tuotteistamisen tietoiseksi taiteen osaksi.

 

 

Rounded square

LOVE AND LUST MUSEUM

ARJA ELOVIRTA. KERAVA ART MUSEUM DIRECTOR  (IN FINNISH ONLY)

SELECTED ARTICLES AND REVIEWS